Choroby świnek
24 kwietnia 2015 Warto na początek wiedzieć, jakie są prawidłowe dane biologiczne zdrowej świnki. Temperatura ciała zwierzęcia nie waha się od 37,8 do 39,5 stopni Celsjusza, tętno w granicach 130 – 190, czas trawienia ok. 8 godzin, pojemność żołądka świnki wynosi ok. 8,5 ml. U świnek najczęściej spotykane są zaparcia, których przyczyną jest złe odżywianie (zbyt sucha dieta). Leczenie polega przede wszystkim na zmianie pożywienia na bardziej soczyste. Więcej zielonki i owoców pozwoli śwince wyzdrowieć, a pokarm suchy najlepiej moczyć w mleku. Biegunki są wynikiem niewłaściwego żywienia, zatrucia lub objawem choroby bakteryjnej. Bez obaw można wówczas podawać śwince węgiel. Przez kilka stosujemy bardziej suchą dietę. Gdy występuje gorączka to musimy skontaktować się z lekarzem, aby zalecił antybiotyki. Zapalenie płuc u świnki wywołują wirusy lub bakterie. Najczęstszym objawem jest utrata apetytu, nastroszona sierść i kaszel. Chorej śwince należy zapewnić wyższą temperaturę otoczenia (minimum 22 stopnie Celsjusza). W czasie choroby stosujemy dokarmianie przymusowe. Nie ma co się bać, na pewno świnka wyzdrowieje.