Choroby świnek

24 kwietnia 2015

Choroby świnek Warto na początek wiedzieć, jakie są prawidłowe dane biologiczne zdrowej świnki. Temperatura ciała zwierzęcia nie waha się od 37,8 do 39,5 stopni Celsjusza, tętno w granicach 130 – 190, czas trawienia ok. 8 godzin, pojemność żołądka świnki wynosi ok. 8,5 ml. U świnek najczęściej spotykane są zaparcia, których przyczyną jest złe odżywianie (zbyt sucha dieta). Leczenie polega przede wszystkim na zmianie pożywienia na bardziej soczyste. Więcej zielonki i owoców pozwoli śwince wyzdrowieć, a pokarm suchy najlepiej moczyć w mleku. Biegunki są wynikiem niewłaściwego żywienia, zatrucia lub objawem choroby bakteryjnej. Bez obaw można wówczas podawać śwince węgiel. Przez kilka stosujemy bardziej suchą dietę. Gdy występuje gorączka to musimy skontaktować się z lekarzem, aby zalecił antybiotyki. Zapalenie płuc u świnki wywołują wirusy lub bakterie. Najczęstszym objawem jest utrata apetytu, nastroszona sierść i kaszel. Chorej śwince należy zapewnić wyższą temperaturę otoczenia (minimum 22 stopnie Celsjusza). W czasie choroby stosujemy dokarmianie przymusowe. Nie ma co się bać, na pewno świnka wyzdrowieje.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes