Żółw i ośmiornica

10 maja 2015

Żółw i ośmiornica Żółw to rodzaj zwierzęcia. Żółw jako jedyny najdłużej żyje, ponieważ jego wiek może sięgać nawet stu lat. Żółwie dzielimy na dwie zasadnicze grupy, czyli żółwie lądowe i te wodne. Żółwie lądowe mogą być tylko na lądzie, ponieważ nie radzą sobie w wodzie. Z kolie druga grupa jest tak wykształcona ze posiada już trochę inna budowę Dzięki za wszystko, czemu może pływać. W wodzie żółw taki porusza się znaczeni szybciej, ponieważ nie ma tam żadnych przeszkód a płetwy pozawalają szybko płynąc. Żółw taki jednak nie składa jaj w wodzie tylko na powierzchni. Co pewni czas wychodzi na piasek, aby złożyć jaja? S one bardzo małe, ale z kolei liczne. Po wykluciu się żółwiki takie naturalnie same kierują się do wody. To, które przetrwają zależy do tego czy dostaną się do zbiornika, ponieważ po drodze mogą paść ofiara ptaków i zwierząt lądowych. Żółwie są udomowionymi zwierzętami, które można hodować nawet znalazły zastosowanie w kuchni francuskiej jako specjalność. Jego wielkość jest rożna. Największe spotykane żółwie są na Galapagos i wyspach wielkanocnych. Ośmiornica to typowy mieszkaniec morza. Ośmiornice pływają tylko i wyłącznie w głębinach, ponieważ tam jest najwięcej pokarmu dla nich. Żywią się głównie planktonem. Ośmiornica wzięła swoją nazwę od ilość ramion, ponieważ podobno ma ich osiem. Ośmiornica jest bardzo ślizga się, ponieważ nie ma łusek tylko rodzaj skorki. Ośmiornice mogą sięgać nawet kilku metrów, ponieważ mają bardzo długie ramiona. Na nich właśnie znajdują się macki, czyli rodzaj przyssawek, dzięki którym mogą wspinać się nawet po koralowcach czy kamieniach.Z a pomocą ramion ośmiornica również pływa wykonując w tedy specyficzne pląsy. Ośmiornica zazwyczaj kryje się w fragmentach skalnych, ponieważ nie chce być złapana przez drapieżniki. Nawet ludzie ja poławiają, ponieważ ma smaczne mięso i pewien rozdaj substancji w mackach jest to rodzaj atramentu. Pod woda to rodzaj trucizny, ale ludziom służy do innych celów. Ośmiornica znalazła zastosowanie w kuchniach regionalnych w szczególności ciepłych krajów tam jada się ja żywą i w całości należy ją tylko dobrze obwinąć wokół wykałaczki, aby nie zatruć się atramentem.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes